Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΙΔΙΑ "ΚΟΛΗΜΜΕΝΑ"ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΠΑΙΔΙΑ "ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ" ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Ο τρόπος επικοινωνίας των παιδιών μας έχει πλέον αλλάξει. Η παραδοσιακή ευκαιρία παιχνιδιού στις αλάνες και επικοινωνίας με τα άλλα παιδιά έχει αντικατασταθεί με τα SMS των κινητών, τα video παιχνίδια και τα chat rooms του διαδικτύου, όπου γνωρίζονται με άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο και ανταλλάσσουν γνώμες και εμπειρίες.Το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται σοβαρό όταν αθώα παιδιά μικρής ηλικίας γνωρίζονται με αγνώστους στο διαδίκτυο και ενδέχεται να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Πόσα δεν ακούμε τακτικά για κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας… Αλλά και τι μηνύματα και τι περιεχόμενο βλέπουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να προβληματίσει τους γονείς.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί οργανισμοί, οι οποίοι υπάρχουν στην πατρίδα μας, όπως το Saferline & Safer Internet και άλλοι είναι και οι παρακάτω:Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την τηλεόραση σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού και όχι στο υπνοδωμάτιο.Ενημερώστε τα παιδιά σας να μην δίνουν προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο, ούτε να δίνουν ραντεβού με αγνώστους, όπως δεν θα άνοιγαν την πόρτα του σπιτιού σας στο πρώτο τυχόντα όταν εσείς απουσιάζετε.
Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας λογισμικό που φιλτράρει και απαγορεύει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες τις οποίες δεν εγκρίνετε.Συζητήστε με τα παιδιά σας ώστε να κατανοήσουν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το σερφάρισμα.Αν έχετε ειδικές γνώσεις υπολογιστών κατεβάστε δωρεάν και εγκαταστήσετε σε ένα παλαιό υπολογιστή λογισμικό firewall & proxy (όπως για παράδειγμα το IPCop), μέσω του οποίου μπορείτε όχι μόνο να ελέγχετε τι βλέπει το παιδί σας, αλλά και να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από επιθέσεις μέσω του διαδικτύου.Βάλετε όρια στη χρήση του διαδικτύου. Για παράδειγμα απαγορεύστε τη χρήση του μετά από συγκεκριμένη ώρα της νύκτας (π.χ. μετά τις 23.00 μέχρι το πρωί), τοποθετώντας τις σχετικές παραμέτρους στο router ή στο proxy που αναφέραμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου