Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Συμπτώματα οδοντοφυΐας

Πριν δείτε το πρώτο δόντι να εμφανίζεται– αν και η διαδικασία της οδοντοφυΐας διαφέρει από μωρό σε μωρό– κάποια πιθανά συμπτώματα είναι τα εξής:
Η πίεση που προκαλεί ένα δόντι πριν προβάλλει κάτω από τα ούλα, μπορεί να ανακουφιστεί, πάλι με πίεση στο ίδιο σημείο. Γι’ αυτό και στα μωρά αρέσει να μασάνε κάτι έντονα. Αυτή η ενστικτώδης κίνηση είναι μια αντίδραση στην αίσθηση, ότι κάτι συμβαίνει εκεί μέσα. Πριν την εμφάνιση ενός νέου δοντιού, η περιοχή των ούλων σε αυτό το σημείο είναι κόκκινη και πρησμένη. Κάποιες φορές υπάρχει ένα εξόγκωμα στα ούλα εκεί ακριβώς που πρόκειται να βγει το δόντι (μπορείτε να το δείτε, εάν πείσετε το μωρό σας φυσικά, να ανοίξει το στόμα του).
Η υπερβολική έκκριση σάλιου ενδέχεται να σηματοδοτεί την εμφάνιση ενός νέου δοντιού – αλλά το σάλιο είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης του μωρού κατά τα πρώτα στάδια, επομένως το υπερβολικό σάλιο δεν σημαίνει απαραίτητα και δόντια. Εάν όμως ταυτόχρονα δείτε…
Η διαδικασία της οδοντοφυίας, όταν δηλαδή το δόντι ανεβαίνει μέσα από τα οστά και τα ούλα, τείνει να γίνεται σταδιακά, και περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν λοιπόν το μωρό σας είναι ανήσυχο τα βράδια αυτό μπορεί να οφείλεται στην εμφάνιση δοντιών.
Το τράβηγμα του αυτιού μπορεί να είναι ένδειξη ωτίτιδας, αλλά και σύμπτωμα οδοντοφυΐας: ο πόνος στην σιαγόνα μεταφέρεται στο κανάλι του αυτιού.
Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες: Τα μωρά που έχουν ξεκινήσει να τρώνε στερεές τροφές, ίσως να δείξουν ξανά προτίμηση στον θηλασμό ή στα γεύματα με μπιμπερό. Αυτό συμβαίνει γιατί το κουτάλι πονάει με την επαφή των ερεθισμένων ούλων. Άλλα μωρά ενδεχομένως, να θελήσουν να φάνε μεγαλύτερη ποσότητα από το συνηθισμένο, διότι η αίσθηση της πίεσης του κουταλιού στα ούλα τους, να είναι ευεργετική. Όσο για τα μωρά που ακόμα θηλάζουν ή τρώνε από το μπιμπερό, ίσως ξεκινούν το γεύμα με βουλιμία αλλά εγκαταλείπουν την προσπάθεια, καθώς η πίεση που δημιουργείται στα ούλα και τα αυτιά, τους προκαλεί δυσφορία.

Πώς μπορώ να ηρεμήσω το μωρό μου όταν βγάζει δόντια;

Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές μεθόδους για να δείτε ποια είναι η καλύτερη για το μωρό σας:
Ένα υγρό, κρύο πανάκι (αφήστε την μία πλευρά στεγνή για να μπορεί να το πιάσει στα χεράκια του) είναι μια λύση. Ένα χοντρό, κρύο ύφασμα δίνει μια αίσθηση ανακούφισης, καθώς μουδιάζει τα ερεθισμένα ούλα. Ένας κρίκος οδοντοφυΐας που έχει ψυχθεί στο ψυγείο κάνει επίσης καλή δουλειά, αλλά προσοχή όχι από την κατάψυξη διότι θα κάνει κακό στα ευαίσθητα ούλα του μωρού σας.
Εάν το δόντι βρίσκεται ακόμα βαθιά μέσα στα ούλα, και δεν έχει εμφανίσει το γνωστό οδυνηρό, κόκκινο εξόγκωμα, τότε η τριβή ή η πίεση πάνω στο σημείο κάνει θαύματα. Προσπαθήστε να τρίψετε την περιοχή με το δάχτυλό σας – αφού το έχετε καθαρίσει καλά (μπορείτε να το τυλίξετε σε ένα μαλακό πανάκι ή και όχι).
Η ακεταμυνοφαίνη ή ιμπουπροφαίνη για βρέφη, βοηθούν στην προσωρινή ανακούφιση του πόνου καθώς λειτουργούν ως τοπικά αναισθητικά της στοματικής κοιλότητας. Προσοχή να μην υπερβαίνετε την δοσολογία όπως αυτή συνιστάται.
Αποσπάστε του την προσοχή. Ο πόνος των δοντιών που βγαίνουν είναι σαν τον πονοκέφαλο – δημιουργεί μια μόνιμη αίσθηση δυσφορίας. Συχνά μπορείτε να ηρεμήσετε το μωρό σας απλά αποσπώντας του την προσοχή από τον πόνο και απασχολώντας το με κάτι άλλο. Αφιερώστε του χρόνο ή προσφέρετέ του ένα καινούργιο παιχνίδι. Και μην υποτιμάτε την θεραπευτική αξία της σωματικής επαφής. Μια ζεστή αγκαλιά είναι ίσως αυτό που χρειάζεται για να ηρεμήσει το μωρό σας και να ξεχάσει τον πόνο.

Πότε θα πρέπει να καλέσω τον γιατρό;

Επειδή κάποια συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας, ίσως να είναι δείγματα κάποιας ίωσης, επισκεφθείτε τον γιατρό εάν αυτά χειροτερέψουν (για παράδειγμα ένας πυρετός που επιμένει). Εάν το μωρό δεν έχει βγάλει δόντια μέχρι την ηλικία των 15 μηνών, ο παιδίατρός σας, ενδεχομένως να σας συστήσει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για να κάνετε κάποια ακτινογραφία.

Τα 3 στάδια της υγείας των δοντιών του παιδιού σας:
1. Πριν από τη γέννηση:
Τα δόντια αρχίζουν να σχηματίζονται μεταξύ του τρίτου και του έκτου μήνα της εγκυμοσύνης. Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων που ο γιατρός δεν το συνιστά, η έγκυος γυναίκα πρέπει να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου, το βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Όταν γεννηθεί το μωρό σας έχει ήδη είκοσι νεογιλά δόντια που έχουν σχηματιστεί σχεδόν πλήρως στη σιαγόνα κάτω από τα ούλα.
2. Κατά τη βρεφική ηλικία:
Τα πρώτα τέσσερα δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται, συνήθως, όταν το μωρό σας συμπληρώσει τον έκτο μήνα και έως το πρώτο του έτος. Η σωστή φροντίδα των δοντιών κατά το διάστημα αυτό θα προστατέψει το χαμόγελο του παιδιού σας τώρα αλλά και στο μέλλον.
3. Κατά τη νηπιακή ηλικία:
Τα νεογιλά δόντια πρέπει να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση μέχρι να πέσουν με φυσικό τρόπο, καθώς η λειτουργία τους είναι πολύ σημαντική. Βοηθούν στη διατήρηση του σωστού τρόπου διατροφής, καθώς επιτρέπουν στο παιδί σας να μασάει σωστά. Βελτιώνουν την προφορά και γενικά την ομιλία του παιδιού. Τα νεογιλά δόντια λειτουργούν και ως οδηγός, υποδεικνύοντας τη σωστή θέση όπου θα «βγουν» τα μόνιμα δόντια.

4 σημαντικοί τρόποι για την πρόληψη της τερηδόνας:

Η πλάκα είναι μια κολλώδης, άχρωμη μεμβράνη που σχηματίζεται συνεχώς μέσα στο στόμα. Αποτελεί, επίσης, βασικό αίτιο της τερηδόνας. Κατά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, ιδιαίτερα τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα βακτήρια στην πλάκα παράγουν οξέα που προκαλούν την ανάπτυξη της τερηδόνας.
1. Υγρά
Ποτέ μην θηλάζετε το μωρό σας για να κοιμηθεί και όταν το βάζετε για ύπνο μην του δίνετε ένα μπιμπερό γάλα, συμπληρωματικό ξένο γάλα, χυμό ή κάποιο γλυκό υγρό. Δώστε του μόνο νερό ή την πιπίλα του.
2. Καθαρισμός
Καθαρίζετε τα ούλα του μωρού σας ακόμη και πριν «βγουν» τα νεογιλά δόντια, μετά από κάθε τάισμα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ύφασμα καθαρισμού βρεφών ή ένα επίθεμα γάζας που έχετε βρέξει με νερό, για να «γυμνάσετε» τα ούλα και να αφαιρέσετε τα υπολείμματα των τροφών. Όταν αρχίσουν να «βγαίνουν» τα δόντια του μωρού, βουρτσίζετέ τα απαλά με μια μικρή οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.
3. Το φθοριούχο άλας (φλουοράιντ)
έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα και μπορεί να ληφθεί από το φθοριούχο νερό, διάφορα φθοριούχα προϊόντα ή με τη χρήση μιας οδοντόκρεμας με φθοριούχο άλας. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει αρκετό φθοριούχο άλας για την προστασία από την τερηδόνα.
4. Επίσκεψη στον οδοντίατρο
Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τη στοματική υγεία του παιδιού σας, αρχίζοντας από τα πρώτα του γενέθλια. Ο οδοντίατρος θα ελέγχει για τυχόν κοιλότητες στα νεογιλά δόντια και θα εντοπίσει τυχόν προβλήματα ανάπτυξης των δοντιών, ενώ οι συχνές επισκέψεις θα συμβάλλουν στην εξοικείωση του παιδιού με τον οδοντίατρο, ώστε η εμπειρία αυτή να μην του προκαλεί φόβο στο μέλλον.

Οδοντόβουρτσα για μασάζ των ούλων
Σχεδιασμένη για μωρά άνω των 7 μηνών
Η αρχή των καλών συνηθειών:

Αυτή η οδοντόβουρτσα της Luv n' care® έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα ευαίσθητα ούλα του μωρού. Χρησιμοποιείται για το βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων μετά από το τάισμα και πριν από τον ύπνο, το οποίο πρέπει να διαρκεί από 2 έως 3 λεπτά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας καθοδηγεί, ώστε να χρησιμοποιείτε σωστά την οδοντόβουρτσα. Μετά το βούρτσισμα, σκουπίστε προσεκτικά τα ούλα με ένα υγρό ειδικό ύφασμα καθαρισμού ή ένα επίθεμα γάζας.
1. Το σχήμα της λαβής είναι εύχρηστο και βολικό, για να μπορεί εύκολα το παιδί σας να κρατήσει την οδοντόβουρτσά του.
2. Η οδοντόβουρτσα είναι κατασκευασμένη από μαλακό υλικό.
3. Διαθέτει ειδικά διαμορφωμένα ελαστικά πτερύγια στην κεφαλή της για αποτελεσματικό βούρτσισμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
4. Διαθέτει λεπτές τρίχες για το σωστό καθαρισμό των δοντιών και των ούλων.
Οδοντόβουρτσα για μασάζ των ούλων
Σχεδιασμένη για μωρά άνω των 11 μηνών

Μίμηση της μητέρας:
Στα παιδιά αρέσει πολύ να μιμούνται τους γονείς τους, ειδικά σε αυτήν την ηλικία. Επομένως, τώρα είναι ο σωστός χρόνος να διδάξετε στα παιδιά σας τις συνήθειες του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών. Αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα Luv n' care μετά από κάθε τάισμα και πριν από τον ύπνο. Οι πιθανότητες τραυματισμού στο στόμα αυξάνονται καθώς το μωρό σας αρχίζει να περπατά. Να είστε προσεκτικοί!
1. Η οδοντόβουρτσα διαθέτει άνετη λαβή.
2. Οι ελαστικές τρίχες είναι μαλακές για τα ευαίσθητα ούλα.
3. Οι άκρες των τριχών είναι τόσο λεπτές, ώστε να φτάνουν και ανάμεσα στα στενά ανοίγματα.
4. Το μέγεθος της οδοντόβουρτσας είναι ιδανικό για το στόμα ενός μωρού.
Οδοντόβουρτσα με νάιλον τρίχες...
Σχεδιασμένη για μωρά με δόντια

Όταν τα παιδιά βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια:

Όταν το παιδί σας αποκτήσει όλα τα νεογιλά του δόντια, είναι καιρός να χρησιμοποιήσει την οδοντόβουρτσα Luv n' care με νάιλον τρίχες. Στην ηλικία των δύο ή τριών ετών μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε στο παιδί σας τις σωστές τεχνικές βουρτσίσματος. Όταν το παιδί σας είναι σε θέση να ξεπλένει το στόμα του, μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί οδοντόκρεμα με φθοριούχο άλας στην ποσότητα ενός μπιζελιού, αν ο οδοντίατρος συστήσει προστασία με φθοριούχο άλας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι θα χρειαστεί να παρακολουθείτε το παιδί σας όταν βουρτσίζει τα δόντια του ή χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα μέχρι την ηλικία των επτά ή οκτώ ετών, παρόλο που θα μπορεί να το κάνει μόνο του.

1. Για πιο αποτελεσματικό βούρτσισμα, οι νάιλον τρίχες είναι τοποθετημένες σε ομάδες.
2. Είναι μαλακές και εύκαμπτες, για να αγγίζουν απαλά τα ούλα του παιδιού.
3. Μια παιδική οδοντόβουρτσα σε μικρό μέγεθος, για να μπορεί εύκολα να τη χρησιμοποιεί το παιδί.

Σημείωση: Οι οδοντόβουρτσες φθείρονται. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τις αντικαθιστάτε κάθε 3 με 4 μήνες.

Οδοντόβουρτσα Δακτύλου
Καθαρίζει τα πρώτα δόντια του μωρού σας και ανακουφίζει τα ερεθισμένα ούλα.

Η νέα Οδοντόβουρτσα Δακτύλου της Nûby™, είναι ειδικά σχεδιασμένη για να προσφέρει σημαντική υγιεινή και στοματική προστασία στο μωρό σας, από τα πρώτα στάδια.Η Οδοντόβουρτσα Δακτύλου της Nûby είναι κατασκευασμένη από πολύ μαλακή σιλικόνη για να προσφέρει μέγιστη άνεση στο μωρό σας. Οι τρεις διαφορετικές επιφάνειες, δίνουν στον γονιό πολλές εναλλακτικές λύσεις για να καθαρίσει και να ανακουφίσει τα ευαίσθητα νέα δόντια και τα ούλα του μωρού. Η Οδοντόβουρτσα Δακτύλου χωράει άνετα στο δάκτυλο ενός ενήλικα. Μετά τοποθετείστε το δάκτυλό σας στο στόμα του μωρού για να καθαρίσετε και να κάνετε ένα απαλό μασάζ στα ούλα και τα δόντια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου