Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ









Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο ή στο Δημοτικό είναι γεγονός. Το μικρό σας φεύγει για πρώτη φορά από την οικογένειά του και την διαρκή φροντίδα του. Όμως σ’αυτό το



πολύ σημαντικό γεγονός για την ωρίμανση και αυτονόμηση του παιδιού, και το ίδιο αλλά και οι γονείς κατέχονται από αγωνία και άγχος. Οι γονείς για το πώς θα προσαρμοστεί το παιδί τους στο σχολείο, μήπως το παιδί αισθάνεται «χαμένο»…και από την άλλη τα παιδιά έχουν το άγχος του αποχωρισμού.
Πώς μπορείτε να έχετε ένα καλό ξεκίνημα σχολικής χρονιάς ?
1.«Ξεναγήστε» το στο σχολικό χώρο! Το παιδί είναι πολύ πιθανό να τρομάξει από την αβεβαιότητα και το άγνωστο όταν θα βρεθεί σε ένα χώρο που δεν ξέρει με ανθρώπους που δεν ξέρει. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε αν μαζί με το παιδί σας πάτε και εσείς το σχολείο, μερικές μέρες πριν την έναρξη της χρονιάς . Δείτε μαζί τις τάξεις ή ακόμα πείτε μαζί μια «καλημέρα» στο γραφείο των δασκάλων».
2.Γνωρίστε και άλλα παιδιά! Βοηθήστε το να προσαρμοστεί γνωρίζoντας μαζί του και άλλα υποψήφια πρωτάκια, ή στο σχολείο ή στην παιδική χαρά της γειτονιάς . Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μερικά γνωστά πρόσωπα στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
3.Ιστορίες για σχολεία! Αγοράστε στο παιδί σας βιβλία που το προετοιμάζουν για την πρώτη του επαφή με τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Διαβάστε τα μαζί του, συζητώντας τα αισθήματα του παιδιού σας για το γεγονός ότι ξεκινούν κάτι καινούργιο.
4.Θυμηθείτε τα …δικά σας! Πείτε στο παιδί σας για τη δικές σας εμπειρίες από το σχολείο, τις ευχάριστες και αστείες. Μην διστάσετε όμως να του μιλήσετε για το άγχος και την αγωνία που είχατε και εσείς την πρώτη μέρα, εξηγήστε του όμως ότι αυτό είναι φυσιολογικό και απολύτως αποδεκτό. Τονίστε του ότι αυτό είναι κάτι που πολύ γρήγορα το ξεχάσατε, και πως κάνατε καινούργιους φίλους και συμπαθήσατε τη δασκάλα σας (αν αυτό είναι αλήθεια!)
5.Μιλήστε στο παιδί με ειλικρίνεια! Καλό θα είναι να δώσετε στο παιδί σας μια ρεαλιστική εικόνα του σχολείου. Ότι δηλαδή θα κάθετε στο θρανίο μέσα στη τάξη, μιλήστε για την υπακοή και τον σεβασμό απέναντι στη δασκάλα, για τα διαλλείματα και τα παιχνίδια που θα κάνει εκεί.
6.Δώστε έμφαση στα θετικά! Εκτός από υποχρεώσεις και διάβασμα το σχολείο έχει πολλά θετικά στοιχεία για το παιδί: θα μάθει να διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες, θα κάνει καινούργιους φίλους, θα παίζει ομαδικά παιχνίδια και άλλα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
7.Αγοράστε τον σχολικό εξοπλισμό μαζί του! Πηγαίνετε μαζί στα καταστήματα να διαλέξει το ίδιο ανάμεσα σε κάποιες επιλογές που έχετε κάνει…εκ των προτέρων! Το παιδί σας μπορεί να έχει γνώμη για την σάκα του ή την κασετίνα του και αυτό μπορεί να το βοηθήσει να ξεκινήσει την χρονιά του με περισσότερο κέφι. Επίσης , αφήστε να διαλέξει μόνο του τα ρούχα του προκειμένου να αισθάνεται πιο άνετα με τον εαυτό του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου