Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ









Αυτό τον καιρό που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε στις καλοκαιρινές μας διακοπές ή ετοιμαζόμαστε για την πολυπόθητη άδεια, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση, αναφορικά με τα παιδιά και τα παιχνίδια σε θάλασσες και πισίνες καθώς 3 δευτερόλεπτα αρκούν για να πνιγεί ένα παιδί.
Ο πνιγμός εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο κύριο αίτιο θανάτου από ατύχημα στα παιδιά, ενώ συνήθως εκείνα που πνίγονται είναι…
κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα με τις στατιστικές, σε κάθε 4 παιδιά που έχουν κινδυνεύσει να πνιγούν, το ένα πνίγεται.
Η οργάνωση ΝΕΟΙ δέχεται κάθε χρόνο τηλεφωνήματα από ανήσυχους γονείς αλλά και παιδιά σχετικά με τη σωματική τους ασφάλεια κατά το κολύμπι τους τόσο στις πισίνες όσο και στη θάλασσα. Κατόπιν τούτου, η οργάνωση έχοντας ως κύριο στόχο τη σωστή ενημέρωση αλλά και ασφάλεια παιδιών και νέων ενημερώνει σχετικά:
Τι πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού κοντά στην πισίνα;
o Τα κιγκλιδώματα είναι το βασικό μέσο προστασίας των παιδιών στις πισίνες.
o Το κιγκλίδωμα πρέπει να έχει ύψος περίπου 1,5 μέτρο και να περιφράσσει πλήρως την πισίνα απομονώνοντάς την από τον υπόλοιπο χώρο.
o Εγκαταστήστε καλύμματα ασφαλείας στην πισίνα (τα ασφαλέστερα και ευκολότερα στη χρήση είναι τα ηλεκτρικά).
o Τοποθετήστε ασφάλειες στις πόρτες, στις εισόδους σε φράχτες που οδηγούν στην πισίνα έτσι ώστε να μην τις φθάνουν τα παιδιά.
o Ορίστε έναν ενήλικα υπεύθυνο για την επίβλεψη της πισίνας, ιδιαίτερα σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, ο οποίος θα παρακολουθεί συνεχώς τα παιδιά. Μην αφήνετε μόνα τα παιδιά κοντά στην πισίνα, π.χ. για να μιλήσετε στο τηλέφωνο.
o Μην βασίζεστε στα μαθήματα κολύμβησης, σωσίβια κ.λπ. για την ασφάλεια των παιδιών στο νερό.
o Μην αντιμετωπίζετε τα παιχνίδια που επιπλέουν ως σωσίβια, γιατί δεν είναι.
o Φροντίστε να υπάρχει ένα τηλέφωνο κοντά στην πισίνα και βάλτε στη μνήμη τον αριθμό των πρώτων βοηθειών.
o Μάθετε πρώτες βοήθειες και ειδικότερα τη μέθοδο της τεχνητής αναπνοής.
o Ακόμα και σε χώρους όπου υπάρχουν επιβλέποντες (ναυαγοσώστες κλπ) μην επαναπαύεστε, πάντα να είστε κοντά στο παιδί σας και να το παρακολουθείτε.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;
· Ελέγξτε το δελτίο καιρού πριν πάτε για κολύμπι, ώστε να μην βρίσκεστε στη θάλασσα αν έχει δυνατό αέρα ή καταιγίδα. Παρόλο που αυτά τα φαινόμενα στην Ελλάδα είναι σπάνια, η παραμονή στη θάλασσα κατά τη διάρκεια καταιγίδας είναι επικίνδυνη, δεδομένου ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
· Πριν μπείτε στο νερό, ελέγξτε αν υπάρχουν τσούχτρες, μέδουσες, ή άλλοι επικίνδυνοι οργανισμοί στη θάλασσα που το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
· Αποφεύγετε να κάνετε βουτιές σε ρηχά νερά.
· Μην κολυμπάτε αν είστε πολύ κουρασμένοι, νιώθετε υπερβολικό κρύο ή ζέστη.
· Μάθετε τα όριά σας στο κολύμπι και σεβαστείτε τα. Μην προσπαθείτε να φθάσετε έναν δυνατότερο και ικανότερο κολυμβητή και μην ενθαρρύνετε το αντίστροφο. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και τους άπειρους κολυμβητές. Αν φαίνονται κουρασμένοι παροτρύνετέ τους να μείνουν στη στεριά.
· Μην επιχειρείτε να κολυμπήσετε αντίθετα στο ρεύμα. Προσπαθήστε να κολυμπήσετε έξω από αυτό.
· Χρησιμοποιείστε την κοινή λογική όσον αφορά το κολύμπι μετά το φαγητό. Αν έχετε καταναλώσει ένα μεγάλο γεύμα, είναι καλύτερα να αφήσετε να ολοκληρωθεί
· η πέψη πριν κολυμπήσετε. Επιπλέον, μην μασάτε τσίχλα ή φαγητό όταν κολυμπάτε, είναι επικίνδυνο.
· Στο Αιγαίο η θάλασσα βαθαίνει απότομα. Λίγα βήματα από την ακτή, μπορεί τα νερά να είναι άπατα, επομένως μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους.
Για περισσότερες πληροφορίες γονείς και μαθητές μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της οργάνωσης: 2310 384025 & 2310 232418 ή στο email info@mkoneoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου